Naar de kapper (to the hairdresser)

Uitgelichte afbeelding blog bericht Wordpress

Luister alle podcasts via je favoriete kanaal hier:

En vergeet me niet te volgen zodat automatisch een nieuwe aflevering in je bibliotheek wordt gevoegd.

Vandaag zal ik je het verhaal vertellen over Hugo, mijn zoon, die naar de kapper ging.

 

Mijn zoon Hugo moest naar de kapper. Normaal gesproken komt de kapper op de opvang (day care), maar we hadden haar gemist de laatste keer en de keer daarvoor waren we op vakantie. Dus Hugo’s haar werd langer en langer en op een gegeven moment zat het voor zijn ogen. Zijn haar zat voor zijn ogen. Dat heb ik afgeknipt, maar ja, de rest moest ook en dat wilde ik niet zelf doen. Daarom ging ik op zoek naar een kapper in de buurt. Je luistert deze podcast hier.

Via de app, de ouder-app van school, heb ik gevraagd of iemand een goede kinderkapper kende. Ik kreeg een naam en die heb ik gebeld. Ik heb een afspraak gemaakt bij de kapper.

Een afspraak om te wassen en te knippen. En ook om te stylen, maar ik dacht dat hoeft niet zo nodig voor mijn zoon van drie. Dus wij gingen naar de kapper. Hugo heeft supermooie krullen, dus ik wilde wel dat het goed werd geknipt. Mijn dochter Cato van 5 heeft steil haar.
Zij heeft geen krullen, Maar Hugo wel. Hugo heeft prachtige krullen. Pieter had dat ook toen hij jong was. Nu is Pieter kaal. Kaal betekent dat je geen haar meer hebt op je hoofd. Hij is kaal, Helaas. Maar Hugo heeft dus mooie krullen en hij moest naar de kapper. Hugo houdt niet zo van nieuwe dingen.
Hij vindt nieuwe dingen een beetje spannend en gewoon niet zo leuk. Hij houdt van structuur en van bekende dingen. Dus ik dacht al, gaat hij dit doen?

Mama Dutch - Nederlandse gewoontes bij de kapper Maar goed, we gingen naar de kapper. Cato ging mee, want zij wilde ook graag zien hoe het is bij de kapper. Zij is nog nooit bij de kapper geweest, want ik knip haar haar zelf. Zij heeft super makkelijk haar, makkelijk steil haar, dus dat knip ik zelf, een stukje eraf. Maar zij wil nu graag heel lang haar. Zij laat haar haar groeien.

Dus wij gingen naar de kapper op de fiets. We kwamen binnen en daar moesten we even wachten tot de persoon voor ons klaar was. Er stonden veel stoelen in de kapsalon en er waren natuurlijk veel spiegels, zodat je jezelf kan zien. Toen we aan de beurt waren, mocht Hugo in een grote stoel zitten op een verhoging, want hij is natuurlijk klein, dus hij moest op een verhoging op de stoel zitten. Maar, zoals ik al dacht, hij wilde absoluut niet zijn haar laten wassen door de kapper. Nee, nee, nee, was zijn antwoord. Ik vroeg aan de kapper, kan hij het ook zonder te wassen? En ja, dat was ook oké.

Dat was ook de enige optie. Hugo mocht in de stoel ook weer op een verhoging en hij kreeg een schort (apron) om. Een schort zodat niet alle haren in zijn trui of in zijn shirt zouden zitten. Hij kreeg een schort om en dat vond hij ook niet zo leuk. Toen de kapper met zijn schaar om te knippen, met zijn schaar dichterbij kwam, begon Hugo een beetje te tegenstribbelen. En tegenstribbelen is dat je met je lichaam, dus fysiek, tegenwerkt. Dus je gaat niet rustig zitten, maar je bent aan het tegenstribbelen. Het enige dat ik dacht was, oké, wat kan ik doen om dit zo leuk mogelijk voor Hugo te maken? En ja hoor, we leven in 2023, dus ik pakte mijn telefoon en ik zette Paw Patrol aan.

Als je niet weet wat Paw Patrol is, dan… Ja, ik kan je niet aanraden om het te kijken, maar Paw Patrol is een Netflix-serie over hondjes die allemaal leuke dingen doen. Anyways, dat is niet belangrijk. Hugo vindt het fantastisch, dus ik zette Paw Patrol aan voor hem op mijn telefoon, zodat hij kon kijken. En zo was hij afgeleid (distracted). Hij was afgeleid van de kapper met de schaar. Hugo’s haar werd helemaal goed geknipt. Misschien een beetje te kort, want zijn krullen waren bijna verdwenen (disappeared), maar die komen wel weer terug.
Dat weet ik zeker. Aan het einde van de knipbeurt was het klaar en toen kregen Cato en Hugo een lolly van de kapper. Dus toen was het feest. Hugo was super trots (proud) op zijn haar, ook al had hij… Nou ja, alleen maar televisie gekeken.

Maar hij was super trots en super blij en hij wilde aan iedereen zijn nieuwe haartjes laten zien. Op de grond lagen al zijn krullen. Ik heb er een foto van gemaakt, die zal ik toevoegen aan het transcript. Dan kan je kijken naar Hugo’s mooie krullen.

Mama Dutch - Nederlandse gewoontes bij de kapperIk hoop dat Hugo’s haar niet te snel groeit en dat we niet snel weer terug moeten naar de kapper, of dat we volgende keer weer naar de kapper kunnen bij de opvang. Dit was het avontuur van Hugo bij de kapper. Heb je nog vragen over vocabulair of specifiek vocabulair voor naar de kapper gaan? Laat het me dan weten via de vragensticker onderaan deze podcast of onder de video als je luistert via YouTube. Belangrijk vocabulair is dus: de kapper. Dat is de persoon die knipt. Knippen is je haar korter maken met een schaar. Met een schaar (de schaar) kan je dus knippen.

De kapsalon is de winkel of de zaak waar je naartoe gaat waar de kapper werkt, de kapsalon. En we zeggen LATEN KNIPPEN. Dus ik ga mijn haar LATEN knippen. Want je doet het niet zelf, een andere persoon doet het. Dus we zeggen ik ga mijn haar LATEN knippen. Of ik wil mijn haar LATEN knippen. Verven is als je je haar in een andere kleur wilt. Bijvoorbeeld rood, zoals ik.

Of blond, of bruin, of blauw. Dus, ik wil mijn haar LATEN verven, is als de kapper het doet. Of je kazeggen, ik verf mijn haar elke maand. Dan doe je het zelf. Oké? Ik hoop dat dit genoeg was voor je, maar als je nog vragen hebt, laat het me weten. Doei!

Ik hoop dat je het weer een waardevolle en leuk verhaal vond. Ik vond het super leuk om dit met jou te delen. Sta je al op mijn mailinglijst? Ja of nee? Doe dat dan, want je krijgt dan elke week een mailtje van mij in je inbox met een Nederlands verhaal.

Ook heb ik de 5-daagse challenge voor je. Dan heb je mij elke dag, vijf dagen lang, elke ochtend in je inbox met motivatie en inspiratie om die dag meer en beter Nederlands te gaan spreken in jouw dagelijks leven. Hij kost maar 15 euro en dan heb je dus 5 dagen lang super veel inspiratie. Je vindt deze cursus via www.mamadutch.nl/challenge. Heel veel succes!

Gerelateerde artikelen

Inspiratie-interview met Misa uit Slowakije

Inspiratie-interview met Misa uit Slowakije

Ontmoet Misa uit Slowakije, een inspirerende vrouw die haar weg vond in Nederland. In dit interview deelt Misa haar reis van au pair tot succesvolle zakenvrouw met twee bedrijven. Ze vertelt hoe ze haar zoon hielp communiceren door babygebaren te gebruiken, wat leidde tot een betere taalontwikkeling. Bovendien richtte ze

Lees verder »
Sinterklaas Mama Dutch

Sinterklaas

Deze blog gaat over Sinterklaas. Ik liep vandaag in de school van mijn dochter, Cato, die is bijna 6 op dit moment, En daar zag ik allemaal vuilniszakken staan, garbage bags, met namen erop. En toen dacht ik, oh ja, dit ben ik je vergeten te vertellen. Ik heb je

Lees verder »
Dutch for Moms

Dutch for Moms FAQ

Deze blog is voor jou als je een kind of kinderen hebt op een Nederlandse basisschool of als je een kind hebt dat bijna of binnenkort, soon, naar school gaat. Deze blog gaat over alle informatie over Dutch for Moms. Dit is de nieuwe cursus die start op 15 november.

Lees verder »
Het Nederlandse schoolsysteem Mama Dutch

Het Nederlandse schoolsysteem

In deze blog vertel ik je alles over het Nederlandse schoolsysteem. Mijn dochter Cato is bijna zes en zij is begonnen in groep drie van de basisschool. Vandaag wil ik je alles vertellen over hoe het schoolsysteem in Nederland werkt. Aan het einde van de aflevering vertel ik je ook

Lees verder »
Nederlandse verjaardag

Mijn verjaardag

Mijn 36ste verjaardag. Afgelopen zondag werd ik 36. Op 27 augustus werd ik, jawel, 36 jaar. Daarom organiseerde ik een feestje voor mijn vrienden op zaterdagavond. Ik weet niet waarom, maar ik wilde graag wat gaan drinken met mijn vrienden maar ik wilde ook graag een gekke activiteit doen. Of

Lees verder »
Scroll naar boven