Dutch for Moms FAQ

Dutch for Moms

Luister de podcast via je favoriete kanaal:

En vergeet me niet te volgen zodat automatisch een nieuwe aflevering in je bibliotheek wordt gevoegd.

Deze blog is voor jou als je een kind of kinderen hebt op een Nederlandse basisschool of als je een kind hebt dat bijna of binnenkort, soon, naar school gaat. Deze blog gaat over alle informatie over Dutch for Moms. Dit is de nieuwe cursus die start op 15 november. Deze cursus is voor moeders, maar vaders zijn zeker ook welkom. Dus ben je een man, geen zorgen! Dutch for Moms is een cursus die al ongeveer een jaar in mijn hoofd zit en dat komt omdat ik veel vrouwen heb in mijn cursussen, de Dutch Boost en Dutch Confidence, mijn conversatie cursussen en veel van die vrouwen die praten over hun kinderen en dat ze gaan naar een Nederlandse basisschool en hoe dat het leven van een expat, so-called expat, verandert omdat je voor kinderen ja hebben veel van mijn studenten nog een beetje… Hmmm… a ‘Nice to have’ Dutch course, weet je? Ik wil wel meer Nederlands spreken, maar de urgentie is er niet.

Want mijn collega’s spreken allemaal Engels, of mijn schoonfamilie spreekt Engels met me dus ja, ik wil het wel, maar misschien later en op het moment dat de kinderen naar een Nederlandse school komen dat is het moment van later later is nu Want er is veel meer Nederlandse taal om je heen. De juf spreekt misschien Nederlands met je. De communicatie van de school is in het Nederlands. De communicatie in de ouder-app is in het Nederlands. En de vriendjes van je kind spreken natuurlijk ook Nederlands. En dat is het moment dat veel van mijn studenten zeggenDutch for Moms oké, nu wil ik echt gaan spreken. En daarom heb ik deze cursus gemaakt voor mensen die dus al Nederlands hebben geleerd. Dus je hebt al een cursus gedaan A1, A2, misschien ook B1 of B2. Maar je vindt spreken op school of in een schoolsituatie moeilijk, spannend, scary as shit. Ik begrijp het, weet je, want het zijn woorden en zinnen die je niet leert in een normale cursus in de studieboeken komen deze situaties bijna niet aan bod. They are not offered, these situations. Dus ik zag, hé, dit mist! En daarom maak ik deze cursus. Daarom doe ik deze cursus Dutch for Moms. Om jou te helpen om meer Nederlands te spreken in die school-situaties. Want kijk, ik weet van mezelf… Cato, mijn oudste dochter, is bijna zes. 3 december wordt zij zes. En ja, zij gaat nu dus twee jaar naar school. En voor mij was het ook echt zoeken naar, oké, school, heel veel nieuwe mensen en vooral heel veel nieuwe sociale situaties. Dus je hebt een situatie in een relatie met de teacher, met de juf of de meester, met de andere ouders, met de kinderen en je kind moet allemaal dingen doen en leren en ja het is gewoon spannend voor mij al als Nederlander dus ja, ik kan alleen maar denken hoe dat voor jou is als internationale moeder of vader dus daarom deze cursus en deze podcast, in deze podcast wil ik even meer vertellen over de cursus en ook een paar vragen die ik heb gekregen beantwoorden. Dus ik ga een beetje over de cursus uitleggen en ook wat vragen beantwoorden. Je kan alle informatie vinden op www.mamadutch.nl of ook op mijn Instagram zal ik dingen delen. Maar goed, wat gaan we doen? Wat is deze cursus? De cursus is drie delen, 3 parts. Het is aan de ene kant een soort e-mailcursus, dus je krijgt vijf weken lang, vanaf 15 november, één keer per week een e-mail met mij met per thema een woordenlijst en oefendialogen Voorbeelddialogen, example dialogues. Dus elke week krijg je van mij een e-mail met een woordenlijst per thema. De thema’s zijn spreken met de juf of meester, spreken met de andere ouders en dan het maken van een speelafspraakje, playdate, spreken met de vriendjes van mijn kind als ze bij ons thuis zijn of in de speeltuin of op school. En het schoolsysteem, tradities, gewoontes, dat soort dingen. Dus dat zijn de thema’s. De vijfde week hebben we nog een open thema. Ik wil je niet overflowen met informatie. Dus ik ben begonnen met vier thema’s voorbereiden. I prepared 4 themes, or yeah, subjects.

En de vijfde week wil ik met jullie even kijken wat er nodig is, wat je need en wat ik je nog ga geven, want dit is de eerste keer dat ik deze cursus doe dus ik geef nog heel veel ruimte voor creatie en inspiratie tijdens de cursus en dat is zo leuk als je meedoet met de eerste editie dan heb je altijd de meeste tijd met mij omdat ik gewoon wil weten van jou wat werkt wat heb je nodig ja dus daarom zit er ook extra tijd met mij in deze editie, super leuk. Maar wat het dus is, is dus deel 1, part 1, is de wekelijkse e-mail met jouw content, met de input die je zelf kan leren en die input krijg je dus via een werkboek en via audio’s zoals je mij nu ook hoort. Daarnaast, nummer 2, komen we samen in een online community via Telegram. Heb je geen Telegram? Geen zorgen, geen paniek! Ik zal je de link naar de app sturen. Het is super, super makkelijk. Makkie! Dus je kan de app gewoon downloaden en dan kom je in een groep. Waarom niet via WhatsApp? Omdat met WhatsApp krijg je dan heel veel berichten. Per berichtje krijg je ping, ping, ping, ping. En met Telegram is het iets makkelijker te organiseren en is het wat beter gestructureerd. En ik kan in Telegram ook gewoon lekker audio’s opnemen als ik iets extra’s wil delen met jullie. In die Telegram groep zitten jullie dus samen, de moeders en de vaders die in de groep zitten, en kan je elkaar helpen, tips vragen, tips geven, advies, dingen delen die je wil delen. Dus daarin komen we echt samen als community om elkaar te helpen ook echt te gaan spreken. Want dat is natuurlijk het doel van de cursus, is spreken in die situaties die je nu vermijdt. Dus dat is het doel. Dat is deel 2 en deel 3 is dan online Q&A sessies, dus vraag sessies. Ja, Q&A klinkt zo lekker in het Engels. Maar we hebben vijf keer een online Q&A sessie waar je me alles mag vragen over het thema van die week, maar ook andere vragen die opkomen. En kan ik je helpen met dingen die je lastig vindt of ja, gewoon al je vragen en daar heb ik super veel zin in. En omdat dit dus de eerste editie is, doen we drie extra Q&A’s. Dus we hebben er vijf in totaal. Ik heb de Q&A’s verspreid over verschillende tijden in de dag. Wat bedoel ik? Er is niet één vast moment per week, maar bijvoorbeeld de eerste sessie is op woensdag 22 november om half 2, dus 1.30. En de week daarna is de sessie op vrijdagochtend 1 december om 10 uur. Ja, dus zo de week daarna is het weer op woensdagochtend.

Dutch for MomsZo probeer ik zoveel mogelijk mensen te bereiken, to reach as many of you as possible en probeer minimaal bij twee sessies live te zijn. Ik kan me voorstellen, ik weet dat je druk bent, je bent een drukke moeder en je kan niet altijd een uur maken, maar heb je een half uur, kom dan een half uur. Weet je, je bent meer dan welkom om, al heb je maar tien minuten, maar neem die tijd voor jezelf om met mij en de anderen te leren live online. Yes? De data zet ik nog even in de show notes, of die staan op de website trouwens, die zet ik op de website, dus daar kan je nog naar kijken. Maar dat zijn dus de drie onderdelen van de cursus. De audio’s in de mail, de community en de live sessies met mij. Ik zal alles opnemen, I will record everything, dus je hebt ook nog lifetime access tot al het materiaal. Dus supermooi! Maar, kijk, we starten in november en we doen dit met de community, dus probeer ook echt tijd te maken voor deze cursus om een stapje te zetten naar meer Nederlands spreken. Tot wanneer duurt de cursus? De cursus duurt tot 22 december. Dus hij is van 15 november tot 22 december. En wie komt er in die periode? Tadada! Natuurlijk Sinterklaas! De Sinterklaas-hysterie gaat weer beginnen! En ja, sinds ik kinderen heb, denk ik echt… Wauw, wauw, waarom doen we dit allemaal? Maar het is ook leuk en er zit ook heel veel plezier in die traditie en dat wil ik graag, ja laten we daarover praten. Daar is ook ruimte voor tijdens de live sessies. Dus heb je vragen over Sinterklaas? Wie is die man? En waarom komt hij? En wat moet ik doen? Over het schoen zetten bijvoorbeeld. Putting out your shoe. En zijn aankomst. Laat het me weten. Daar gaan we het zeker ook over hebben. We’re definitely going to be talking about him.

Een andere vraag was… Welk niveau moet ik hebben? Je kan meedoen vanaf ongeveer A2 niveau. Kijk, dit is hoe ik praat in de cursus. Dus als je mij in de podcast goed kan begrijpen of grotendeels, dan ben je helemaal welkom om mee te doen. Ik spreek altijd kalm en rustig zodat je me makkelijk kan begrijpen.

Wanneer zijn de live sessies? Wat kost het? De kosten zijn nu niet € 247, maar tot 15 november, dus tot de start kan je meedoen voor € 197 euro. Je kan ook in twee termijnen betalen. Dat is zeker een optie. En dit keer, deze eerste editie, krijg je dus dubbel of tweeënhalve keer zoveel tijd met mij. En heel veel kans om mij dingen te vragen. En ik ga ook dingen met je testen dus extra dingen delen dus ja super leuk als je er bij bent. Dit is dus voor vrouwen maar mannen zijn ook welkom met kinderen op een Nederlandse basisschool, maar dat weet je nu wel. En even kijken voor mijn laatste vraag… Ja! Hoeveel tijd kost dit? De audio’s zijn maximaal 15 minuten per week en je wil die misschien een of twee of misschien drie keer luisteren samen met het werkboek. Dus ik zou zeggen dat je misschien max. een uur studietijd of drie kwartier, 45 minuten studietijd per week hebt. En natuurlijk de live sessie als je kan. En oefenen! Dus ja, hoeveel tijd kost dit? Hoeveel tijd wil je nemen om te oefenen? Dus dan weet je dat het zijn geen enorme video’s of audio’s die je moet kijken of luisteren, maar maximaal 15 minuten. Dat is dan de basis. Oh ja, dat is nog wel leuk om te vertellen. De woordenlijsten die ik je geef zijn de basis die je nodig hebt om een conversatie te hebben in die situatie. Die woordenlijst, het is de bedoeling, it’s the intention, dat je die zelf aanvult. So you want to complement de woordenlijst met de woorden die handig zijn, useful of belangrijk zijn voor jou. Ja? Dus ik ga je niet overflowen met heel veel honderden woorden, maar echt met de basis en van daaruit heb je een solide basis om te gaan oefenen, te gaan starten en zo uit te bereiden naar helemaal Nederlands spreken per situatie.

Dat was wat ik met je wilde delen. Heb je nou nog vragen? Denk je Mariska ik begrijp het niet, wat is het? Check even de website. Je kan me ook bereiken via Instagram. Ik hoop je te zien komende woensdag 15 november. Ik heb er zoveel zin in en ik wil dit gewoon graag gaan testen en gaan kijken hoe ik jou het beste kan helpen en je veel meer thuis te laten voelen op de school van je kind, want ik weet gewoon hoe belangrijk het is dat ook jij je daar veilig, safe en thuis voelt. Dus, nou, kom aan, Join in! En heb je nog vragen? Laat het me gewoon weten! Ik ben hier!

Gerelateerde artikelen

Sinterklaas Mama Dutch

Sinterklaas

Deze blog gaat over Sinterklaas. Ik liep vandaag in de school van mijn dochter, Cato, die is bijna 6 op dit moment, En daar zag ik allemaal vuilniszakken staan, garbage bags, met namen erop. En toen dacht ik, oh ja, dit ben ik je vergeten te vertellen. Ik heb je

Lees verder »
Dutch for Moms

Dutch for Moms FAQ

Deze blog is voor jou als je een kind of kinderen hebt op een Nederlandse basisschool of als je een kind hebt dat bijna of binnenkort, soon, naar school gaat. Deze blog gaat over alle informatie over Dutch for Moms. Dit is de nieuwe cursus die start op 15 november.

Lees verder »
Het Nederlandse schoolsysteem Mama Dutch

Het Nederlandse schoolsysteem

In deze blog vertel ik je alles over het Nederlandse schoolsysteem. Mijn dochter Cato is bijna zes en zij is begonnen in groep drie van de basisschool. Vandaag wil ik je alles vertellen over hoe het schoolsysteem in Nederland werkt. Aan het einde van de aflevering vertel ik je ook

Lees verder »
Nederlandse verjaardag

Mijn verjaardag

Mijn 36ste verjaardag. Afgelopen zondag werd ik 36. Op 27 augustus werd ik, jawel, 36 jaar. Daarom organiseerde ik een feestje voor mijn vrienden op zaterdagavond. Ik weet niet waarom, maar ik wilde graag wat gaan drinken met mijn vrienden maar ik wilde ook graag een gekke activiteit doen. Of

Lees verder »
Dansen en Lesgeven - Mama Dutch

Dansen en lesgeven

Vier jaar oud was ik toen ik voor het eerst op het podium stond. De kleine Mariska kreeg een roze pakje, een outfit aan, een beetje make-up op, heel veel haarspray, roze met geel en groen in mijn haar. En een boterham, een plastic boterham in mijn hand. Ik weet

Lees verder »
Scroll naar boven