In deze aflevering geef ik antwoord op veelgestelde vragen (FAQ) over Dutch Confidence. Vragen als:
Is mijn level goed genoeg? Wat is Whatsapp coaching? Hoe werkt de live dag? Wat doen we in de online les? Hoeveel tijd kost dit? En meer..
Ik vertel het je allemaal. Je luistert deze podcast hier.
Als je meer wilt weten over mijn stijl, kijk of luister dan ook podcast #21. Of check mijn YouTube video via deze link.
Lieverd. Welkom bij een nieuwe podcast van Mama Dutch. Ik ben Mariska en in deze podcast wil ik je alles vertellen over Dutch Confidence. Dutch Confidence is mijn signature program, mijn grootste programma. En ik heb een aantal vragen gekregen over de cursus en die ga ik allemaal beantwoorden in deze podcast.
Dutch Conference. Voor wie is Dutch Conference? Dutch Conference is voor jou als je mij begrijpt. Dus je zit op taallevel B1. Misschien iets verder. Misschien iets minder ver, maar rond B1. Je kan mij goed begrijpen in deze podcast. Soms mis je misschien een woord van wat ik zeg, maar het meeste begrijp je wel.
Dutch Confidence is voor jou als je on fire bent op veel aspecten van jouw leven. Je bent naar Nederland gekomen. Of je bent gewoon Nederlands gaan leren omdat je dat leuk vond. Ja, die zijn er ook. You know who you are . Maar je bent naar Nederland verhuisd. Je hebt je familie achtergelaten. You left your family voor een nieuw leven, voor misschien een Nederlandse man of vrouw, voor een nieuwe baan.
Een nieuw job, voor de liefde voor Amsterdam, die die zijn er ook. En ja, je bent niet bang om keuzes the bold moves to just go for what you want. Je bent niet bang om je dromen te bereiken. You’re not afraid to achieve your dreams, your goals. Maar als je na zooveel jaar, vijf jaar, zeven jaar, misschien al tien jaar in Nederland nog steeds niet goed bij de bakker durft te spreken. Of met de buren op de buurt barbecue of met de ouders op school. Of met je Nederlandsche collega’s bij de lunch. Daar voel je altijd. Hm. Ik kan geen Nederlandsch. Ik spreek liever. of je spreekt Nederlands. Maar je voelt je niet zeker. You don’t feel sure over je uitspraak, over je grammatica.
Je maakt foutjes en dat maakt je onzeker. It makes you insecure. Dat is wat wij gaan verbeteren. Volledig in Dutch Confidence. Dutch Confidence gaat ervoor dat je die schaamte, die shame.. Oh, helemaal elimineerd. Ik wil dat jij stapt in de wow, ik kan Nederlands spreken. En ja, ik maak fouten. Yes, I’m making mistakes.
Maar dat is oké. Kijk hoe f*cking awesome ik ben, want ik spreek Nederlands. Ik probeer het. En dat is wat ik bij jou wil doen ontstaan, he. I want to have you ignite that fire and just be like yeah, I can do this, ik kan dit. En ook wil ik je helpen om de situaties. waarin de Nederlanders Engels tegen jou spreken, helemaal te doorbreken door Nederlands te blijven praten.
To keep speaking English Dutch. Sorry to keep speaking Dutch and people are speaking English, laat dat duidelijk zijn. We gaan voor volle honderd procent Nederlands, of tachtig procent Nederlands. Met een klein beetje Engels, maar niet andersom. Not the other way around. Ja. Veel van mijn studenten hebben al cursussen gedaan, hè.
Je bent nu op dit niveau. You got to this level. Je hebt cursus na cursus na cursus gedaan. Maar je spreekt geen Nederlands. En dat wil ik doorbreken met Dutch Confidence. Even heel praktisch, very practical, heel praktisch.
Hoe werkt Dutch Confidence? Dutch Confidence heeft drie aspecten. Een is de wekelijkse conversatieles waarin we samenkomen met een kleine groep, maximaal acht,
waar we alledaagse conversatie beoefenen. Dus er is altijd een thema Ik geef je een video of een podcast om te kijken of te luisteren voor de les. Dus je hebt huiswerk voor de les. Die kijk je. En over dat thema ga ik jou vragen stellen. En dan praten we over dat thema. Denk aan thema’s als het milieu, the environment, reizen traveling, werk. so Office Dutch werk Nederlands, schoolsysteem, studie, de toekomst, de future, het verleden, the past, cultuurverschillen, eten, vrouwenrechten. Al dat soort thema’s bespreken we. En uit die gesprekken, out of these conversations komen heel veel nieuwe woorden. Die woorden verzamelen we, we collect those words and then we get a word list per week, per week hebben we een woordenlijst. Zo bouw jij een groter vocabulaire op.
Dus je woordenschat, je vocabulaire wordt groter per week.
En we houden heel veel luchtigheid en h or in het spreken. Ik kan heel snel horen waar jij foutjes maakt. En ik geef jou directe feedback tijdens het spreken op een hele chille manier. In a very relaxed way kan ik jou je comfortabel laten voelen, ook met de foutjes die je maakt. So I have a way to make you feel comfortable even while you’re making mistakes.
I correct them a little bit and have you say it again. Zodat jij voelt. Hé. Oh ja, ik kan dit. Dit klopt. Ik help je ook met je uitspraak. Je pronunciation en met hoe jij natuurlijker klinkt. How you will sound more natural. Ja, dus niet. Hoe gaat het? Maar hé, hoe gaat het of hoe is het? So that’s one of the examples I always use but there’s so much more, more connected speech in Ja, colloquial Dutch of course.
En dat is wat we oefenen in die lessen die lessen duren vijfenzeventig minuten of anderhalf uur depending on how long the Dutch Confidence is. and that’s, dat is deel één. That’s part one. Deel twee is de WhatsAppgroep. Ik ben vier dagen per week in de WhatsAppgroep om vragen te beantwoorden om je feedback te geven op audio’s en om dingen te delen.
te reageren op jullie. En zo heb je dus mij onder de knop. You have me under the button we, we say, on- onlike speed dial. Je hebt mij onder de knop voor vragen. En je kan zeven dagen per week in de groep. Maar ik ben er vier dagen per week om te reageren. En de rest van de tijd kan je met elkaar ook oefenen of dingen afspreken of dingen delen.
Dus dat doen we in de WhatsApp groep. Dus zo kom je nooit vast te zitten. You’ll never get stuck because you always have me for the the the questions that you don’t have anyone else to to ask some of you might have a Dutch partner. Sommigen van jullie hebben misschien een Nederlandse partner.
Maar de Nederlanders weten vaak niet zo goed hoe het werkt in de grammatica, hè. Waarom is dat zo? Ja, I don’t know. Geen idee. Het is zo. Het is zoals het is. Because we don’t learn our mother tongue grammar or-. Ja, we learn the grammar. We leren de grammatica. Maar echt die specifieke dingen die jij moet leren.
Die hebben veel Nederlanders niet geleerd, maar ik wel. En ik kan je daarbij helpen. Dat is dus deel twee. De WhatsApp-groep. Deel drie is de live dag en de live dag is altijd op een zaterdag. En dan komen we samen van ongeveer elf tot ongeveer vier. . De tijden kunnen verschillen, maar per live dag, maar de eerste de eerstvolgende next one will be van elf tot vier.
In Amsterdam op een locatie die altijd goed bereikbaar is. So you can always reach it well met de auto of met OV. En op die live dag gaan we gewoon helemaal zakken in het Nederlands. We’re gonna dive into Dutch. Altijd met een thema. En de live dagen zijn gewoon zo leuk, want we hebben heel veel tijd.
Hele lekkere lunch, altijd. En het is gewoon een super mooie manier om even helemaal in het Nederlands te zitten. Voor een dag met de groep. En ik heb altijd zulke leuke studenten. Dus het is altijd een hele mooie dag, vind ik zelf. En mijn studenten die hem nu hebben gedaan, zijn ook heel enthousiast.
Dus dat is de live dag. Ja, dat waren de.. Dat is de praktische kant van Dutch Confidence. Wat ik doe in Dutch Confidence. Hoe ik werk kan je zien in mijn YouTube video en ik zal de link in de shownotes zetten. En ook in podcast n mer eenentwintig kan je het interview van mij bekijken. En dan zie je hoe ik werk.
Dan hoor je daar hoe ik werk. Maar ik wil daar nog iets op aanvullen. Want to supplement it a little bit, want wat we doen, is je uitspraak verbeteren. We spreken en oefenen met dat wat je al hebt. Dus het startpunt is work with what you’ve got, right. We werken vanaf het punt waar je nu bent en dat gaan we stap voor stap, step by step verbeteren, vergroten.
En dat doen we dus door heel veel te spreken in de les. Te oefenen met audio berichtjes in de WhatsAppgroep en ook in de WhatsApp groep Nederlands te blijven typen ook en daar correcties op krijgen van mij. We gaan ook woorden verbinden. Connecting words, zodat je meer natuurlijk klinkt en meer als een echte Nederlander, real, whatever a real Dutch person is.
Maar als een, als een Nederlander, als een native speaker ga je meer klinken. Ik ga niet je accent elimineren. Let me be clear about that. Een accent hebben is iets anders dan verstaanbaar Nederlands spreken. So I want you to focus on being understood, speaking understandable Dutch verstaanbaar Nederlands rather than eliminating your accent.
Dat is niet mijn focus. Ja, ik wil dat je je meer op je gemak voelt in het Nederlands, want you to feel more at ease, want you to enlarge your enlarge. Ja, misschien vergroot je woordenschat. Ik wil dat je je meer comfortabel voelt als je Nederlands spreekt. maar de focus is niet om je accent te elimineren.
Have you heard my accent still it’s still very present and yeah, it’s just not my aim. Ok, let that be clear. Laat dat duidelijk zijn. So we, I use a lot of luchtigheid, airiness, luchtigheid in mijn lessen. Veel h or grapjes maken. Ja, gewoon let’s, let’s not make it so hard let’s try to keep it more fun and light that’s my aim.
Dat is mijn doel. Ik ga je ook strategieën leren om hoe te dealen met mensen die Engels tegen je spreken Net als wat ik doe nu soms, hè. Maar soms vertaal ik dingen in het Engels. Maar wat doe je nou als mens, he? Engels tegen je spreken, wat kan je zeggen? Daar gaan we ook over praten. en ik zo leer je de tools om krachtig en centered te blijven als je fouten maakt.
Dus die snelle switch die Quick switch to English. Die gaan we proberen terug te switchen. Dus dat als je een foutje maakt, when you make a mistake dat je gewoon in het Nederlands blijft. En dan gaan we dus je woordenschat vergroten. We’re gonna, make your word treasure, je woordenschat groter en groter en groter, zodat je een conversatie gaande kan kan houden.
You can keep the conversation going. En dat je kan spreken over heel veel meer onderwerpen. Dus zoals ik net zei, de thema’s vrouwenrechten bijvoorbeeld dat je woorden hebt die bij dat thema horen en dat je ook een gesprek kan voeren daarover met anderen en niet alleen met ons in de les of met mij, maar ook met andere Nederlanders.
En zo ga je ook stapje voor stapjes de nuances van de taal leren. De expressions, de uitdrukkingen en een beetje h or ook, zodat je wat meer klinkt als jezelf to sound a little bit more like yourself. Dat is mijn doel met Dutch Confidence. Dat is hoe ik werk. . de grootste vraag die ik krijg is my level good enough, is mijn level goed genoeg voor deze cursus.
Nou, je hebt mijn podcast geluisterd als je tot dit punt bent gekomen. Superfijn, supermooi. Als je tachtig procent hebt begrepen van deze podcast. Dan kan je zeker meedoen. Je kan altijd even inchecken bij mij via de website. Ik deel de link in de show notes. Daar heb je een knop om mij via WhatsApp te bereiken..
En spreek dan even een korte audio in. Wie ben je? Waar kom je vandaan? Waar woon je? Waarom ben je in Nederland. En dan kan ik even checken. Of dit de juiste cursus voor jou is. Voor jouw level. Heb je nog meer vragen? Stuur ze dan naar mij. Dat kan ook via de WhatsApp of stuur mij een e-mail op mariska@mamadutch.nl
En dan ben ik er voor je. Dan help ik je graag om een keuze te maken. Check de link in de shownotes voor de komende cursus die al binnenkort start en ik spreek je graag snel. Dag, lieverd. Doeg