A short story in Dutch about life with 3 children, business and cancer

Mama Dutch 2024

Luister alle podcasts via je favoriete kanaal hier:

En vergeet me niet te volgen zodat automatisch een nieuwe aflevering in je bibliotheek wordt gevoegd.

In deze blog wil ik je iets vertellen over 2023. Voor mij persoonlijk. Want het is nu 8 januari 2024 het nieuwe jaar is begonnen en zoals veel mensen vind ik 1 januari altijd een mooi moment om opnieuw te starten. Terwijl, wat is dat? Opnieuw starten? De tijd gaat gewoon door natuurlijk. Maar toch is het een mooi moment om te reflecteren op het jaar. En omdat er zoveel van jullie nu bij mij zijn en mijn podcast luisteren en mijn video’s bekijken, wil ik mijn jaar met je delen, de hoogtepunten, (de highs) en de dieptepunten (en de lows). En natuurlijk ook iets vertellen over mijn bedrijf Mama Dutch en wat ik heb gedaan vorig jaar en wat ik heb geleerd en wat mijn plannen zijn voor volgend jaar. Je luistert deze podcast hier.

Als ik terugkijk naar 2023 was een groot thema voor mij het moederschap. Motherhood. Het moederschap. Het was mijn eerste jaar met drie kleine kinderen. Mijn jongste dochter is nu anderhalf. Dus één en een half. Anderhalf. En de oudste is zes. En mijn zoon, die zit in het midden, die is bijna vier. En drie zulke jonge kinderen is echt intens. Als je denkt van ik wil kinderen of ik heb twee kinderen en ik wil er drie en als je de optie hebt om het te plannen, want niet iedereen heeft die luxe of die mogelijkheid, ja drie zulke jonge kinderen is zo intens en voor mij was het een persoonlijke uitdaging, challenge, om rust te vinden in mijzelf. En ik had een coach, gelukkig, en die coach heeft mij heel goed geholpen door dat eerste jaar heen. De jongste, de baby was ook ziek. Ze had veel problemen met haar luchtpijp, de airpipe, haar luchtpijp. Dus zij was heel veel benauwd. Dus ze kon niet zo goed ademen (breathe) als ze in bed lag en ze moest veel hoesten. Hoesten is caughing… Dus heel heftig en dat gaf veel stress. Dus mijn oudste dochter ging naar school, de middelste was drie en dat is een jongetje en hij was ja ook wel een soort puber, een soort teenager, puber, maar dan van drie en dan de baby en we sliepen niet goed en ja dat was echt moeilijk. En ik weet, ze zijn verder gezond het was niet levensbedreigend. It wasn’t life threatening. Maar toch was het wel intens. Wat wilde ik daarover zeggen? Oh ja, mijn coach heeft me echt beholpen om meer tijd voor mezelf te nemen want het cliché is waar: als je in het vliegtuig zit in die airplane als je in het vliegtuig zit moet je eerst je eigen zuurstofmasker opzetten voordat je anderen helpt. En zij zei tegen mij van ja, je moet ruimte (space) hebben, je moet tijd voor jezelf hebben. Dus dat heb ik gedaan.

 

Ik ging één keer per maand een nachtje in een hotel. Of in het huis van vrienden als ze weg waren of in het huis van mijn ouders als ze weg waren, zodat ik helemaal alleen was en dat was echt super goed. De eerste keer dat ik dat deed voelde ik me heel schuldig Ik voelde me schuldig, want ik was niet bij mijn gezin en ik was niet productief en ik ik had allemaal plannen gemaakt voor die 24 uur en die moest ik doen. Dus ik was heel veel aan het plannen en aan het doen maar elke keer dat ik dat deed ging ik steeds minder plannen maken en nu als ik dat doe, want ik doe het nog steeds, heb ik geen plannen ga ik eerst drie uur soort van kalmeren mijn energie level naar beneden halen en dan denken oké wat wil ik doen? Waar heb ik zin in? What do I want to do? Waar heb ik zin in? En dat helpt me om een betere moeder te zijn want ik ben rustiger en blijer en ook om ja voor mezelf voor mijn partner. Voor mijn studenten ben ik ook een betere docent want ik ben meer gecentreerd, meer in mezelf en kalmer dus. Dus dat heeft mij heel erg geholpen afgelopen jaar om wat meer rust en liefde te vinden in het moederschap. In de zomer waren we twee weken in België op vakantie en toen heb ik echt de rust ervaren en vanaf toen, dus mijn jongste dochter was één in de zomer, ze was één geworden en toen voelde ik van: oh ja nu wordt het een beetje gezellig ook met de kinderen en kan ik meer genieten (enjoy). Want zo’n baby is gewoon intens misschien heb je wel één baby en weet je je moet veel zorgen voor een baby. Duh! Maar dat komt wel met uitdagingen en zeker als er nog twee kinderen zijn. Maar in de zomer voelde ik dus: ja dit is fijn, dit is gezellig en dat heb ik nog steeds en nu heb ik ook nog steeds soms dat ik denk… Druk…!

Maar het is ook heel fijn. En… Oh nee, dat vertel ik zo, maar ik heb plannen voor komend jaar meer dan een nachtje weg. Dus dat is super leuk voor mij en voor iedereen ‘involved’, voor iedereen betrokken bij mijn leven denk ik ook. Maar goed, dus 2023 stond in het teken van, was all about, het stond in het teken van rust vinden in het moederschap voor mij persoonlijk. Ik had in 2023 wel heel veel plezier in mijn bedrijf want die coach die ik had, die coachte mij persoonlijk maar ook in mijn business en ik heb heel veel nieuwe dingen geprobeerd. Misschien heb je het gezien, misschien heb je meegedaan of misschien ben je nieuw bij mij dan ga ik het je vertellen. Ik heb een ‘challenge’ gemaakt die duurde een maand en in die challenge kreeg je elke dag een e-mail met een korte les en een opdracht voor die dag. Dus de challenge, de uitdaging, was om die dag Nederlands te gaan spreken. Superleuk! Vond ik zelf. Maar de mensen die meededen zeiden eigenlijk allemaal ‘het is te veel’ ‘het is te lang’. Ik was zo enthousiast dat ik veel te veel informatie gaf en te weinig (to little) ja verwerkingstijd dus of leertijd of integratietijd dus wat heb ik gedaan ik heb die 30 dagen challenge naar vijf dagen gemaakt en die heb ik nu nog steeds dus die kan je kopen. Die is 15 euro en dat is een vijfdaagse challenge. Dan krijg je vijf van mijn beste video’s of audio’s in je inbox. Super easy en dus maar vijf dagen. Dat heb ik gedaan.

Ik heb een community maand gedaan. Dus één maand met Q&A’s, vragen en antwoord sessies met mij. En korte lesjes ook. Maar veel milder. Dus niet elke dag. Maar je kan in de Telegram groep konden mijn studenten mijn vragen stellen. Dat was ook super leuk en dat is iets dat ik meeneem naar komend jaar. Ga ik je ook over vertellen.

 

Mama Dutch

 

Ik heb live dagen georganiseerd in Amsterdam, ook super leuk om te doen. En toen realiseerde ik mij, ja, ik wil meer live. Ik wil minder online, ik wil meer live, offline met mijn studenten zijn. Dus ik heb een nieuw programma gemaakt dat heet Dutch Confidence wat een combinatie is van online en offline. Die is gestart in oktober met vijf studenten en dat is super leuk! Zes maanden lang werken we samen om meer en beter Nederlands te gaan spreken met een wekelijkse les en dus drie live dagen. Echt fantastisch! En ja, ik ga een nieuwe groep starten op 31 januari en dan starten we ook weer zes maanden ook weer drie live dagen en elke week woensdagmiddag een les met elkaar echt super leuk dus dat is er veranderd voor mij voor mama dutch want ik had de dutch boost die duurde acht weken en die heb ik nu gestopt. Ik ben gestopt met de Dutch Booth want ik wil echt de focus leggen op Dutch Confidence zes maanden dus intensiever en langer met elkaar werken. Dus dat is ook een verandering geweest. Er was ook persoonlijk nog iets gebeurd in oktober, namelijk mijn man kreeg ineens kanker En hij had balkanker en dat was intens. Het leven was ineens zo… Oké, wat gaat er gebeuren? Gaat hij dood? Wordt hij ziek? Is het oké? Het was heel onzeker, heel spannend, heel eng natuurlijk. En gelukkig, thankfully, was het binnen drie weken, vanaf het moment je bent ziek je hebt kanker naar onderzoek (research) operatie onderzoek onderzoek onderzoek uitslag result uitslag en dat was drie weken en toen was de uitslag was goed zo goed als het kan. Dus geen uitzaaiingen – nothing yeah wat zijn uitzaaiingen nothing further in your body- en alles was weggehaald bij de operatie dus dat was een super mooie uitslag. We hebben nu in februari weer nieuwe scans en dan is het de vraag hoe nu verder maar we denken: dit komt goed dit kan niet dit kan niet terugkomen mag niet gaan we niet doen. Maar dat was voor mij persoonlijk natuurlijk heel heftig, voor ons samen heel heftig en voor ons gezin. Wn dat maakte ook de realisatie van ja het leven, weet je het leven kan zomaar over zijn en ook… het plezier en het geluk dat ik hier heb in Nederland met het medische systeem dat zo goed werkt, als je eenmaal (once) door de paracetamol barrier bent zeg maar. Dan dan word je ook echt serieus geholpen en is er een goed medisch systeem. Dus ik ben super dankbaar, thankful, daarvoor. En ja, natuurlijk ook met de oorlog, oorlogen (wars) in de wereld en conflicten en het drama in de wereld dat maakte het einde van 2023 echt wel intens, ja voor heel veel mensen natuurlijk maar door de kanker van mijn man ook nog extra beladen, extra heavy. Dus ik was moe, tired aan het einde van 2023 en 2024 wordt denk ik voor iedereen in de wereld een spannend jaar qua oorlogen en strijd en conflict maar ja wat gaat het doen in de wereld. En voor ons persoonlijk dus ook nog een spannend jaar voor mijn man. Maar ook iets luchtiger mijn zoon gaat naar school, in april hij wordt in april 4 en daar kijk ik ook echt naar uit. En dan verder mijn plannen voor Mama Dutch zijn meer relaxen voor mij persoonlijk ik wil in mijn leven echt meer relax ik wil minder stress ik wil meer chillheid. Dingen stap voor stap doen want dat is ook wat ik jou leer in mijn lessen stap voor stap niet meteen van nul naar vloeiend Nederlands spreken maar: van nul naar een gesprekje met de buren of een korte conversatie met de juf op school en dan stap voor stap meer. En ik wil stap voor stap ook mijn bedrijf laten groeien, mijn lessen verbeteren en nieuwe cursussen plannen. Want wat gaan we doen? Ik heb je nog niet verteld over Dutch for Moms. Dat ben ik ook nog gestart in november.

Dutch for Moms is mijn nieuwe cursus voor moeders met kinderen op een Nederlandse school. Dus als je een kind hebt dat naar een Nederlandse school gaat en je wil meer vocabulaire leren van de school. Wat je kan zeggen tegen de juf, wat je kan zeggen tegen andere ouders om speelafspraakjes te maken, dingen over het schoolsysteem. Dat is wat ik je leer in Dutch for Moms. Het is een interactieve cursus dus ook met live sessies met mij en ik ga je dan motiveren om meer te oefenen op school. Die gaan we starten in februari. Dan start de nieuwe cursus. Dutch Confidence start dus op 31 januari en ik wil een soort membership gaan maken en daar ga ik je ook meer over vertellen dat komt denk ik in maart of april, want ik doe rustig aan ik ga relaxter werken dus ik ga niet alles lanceren in februari. En in februari ga ik vijf dagen op zonvakantie in mijn eentje, by myself, in mijn eentje. Dus ja daar heb ik ook heel veel zin in. Als je nog tips hebt, ik wil iets Zuid-Spanje of een eiland met met zon en een zwembad. Oké? Als je tips hebt hoor ik het graag.

Dit was even mijn verhaal. Ik ga meer podcasten ook dit dit jaar dus abonneer je op mijn podcastchannel als je wil of op mijn youtube kanaal want ik zal ook meer video’s gaan maken dat is mijn planning dus super leuk als je je subscribt, abonneert, en dan hoor je van mij weer in een nieuwe podcast of video.

Gerelateerde artikelen

Inspiratie-interview met Misa uit Slowakije

Inspiratie-interview met Misa uit Slowakije

Ontmoet Misa uit Slowakije, een inspirerende vrouw die haar weg vond in Nederland. In dit interview deelt Misa haar reis van au pair tot succesvolle zakenvrouw met twee bedrijven. Ze vertelt hoe ze haar zoon hielp communiceren door babygebaren te gebruiken, wat leidde tot een betere taalontwikkeling. Bovendien richtte ze

Lees verder »
Sinterklaas Mama Dutch

Sinterklaas

Deze blog gaat over Sinterklaas. Ik liep vandaag in de school van mijn dochter, Cato, die is bijna 6 op dit moment, En daar zag ik allemaal vuilniszakken staan, garbage bags, met namen erop. En toen dacht ik, oh ja, dit ben ik je vergeten te vertellen. Ik heb je

Lees verder »
Dutch for Moms

Dutch for Moms FAQ

Deze blog is voor jou als je een kind of kinderen hebt op een Nederlandse basisschool of als je een kind hebt dat bijna of binnenkort, soon, naar school gaat. Deze blog gaat over alle informatie over Dutch for Moms. Dit is de nieuwe cursus die start op 15 november.

Lees verder »
Het Nederlandse schoolsysteem Mama Dutch

Het Nederlandse schoolsysteem

In deze blog vertel ik je alles over het Nederlandse schoolsysteem. Mijn dochter Cato is bijna zes en zij is begonnen in groep drie van de basisschool. Vandaag wil ik je alles vertellen over hoe het schoolsysteem in Nederland werkt. Aan het einde van de aflevering vertel ik je ook

Lees verder »
Nederlandse verjaardag

Mijn verjaardag

Mijn 36ste verjaardag. Afgelopen zondag werd ik 36. Op 27 augustus werd ik, jawel, 36 jaar. Daarom organiseerde ik een feestje voor mijn vrienden op zaterdagavond. Ik weet niet waarom, maar ik wilde graag wat gaan drinken met mijn vrienden maar ik wilde ook graag een gekke activiteit doen. Of

Lees verder »
Scroll naar boven